Finale

Za razliku od prethodnih, ovaj 2.ciklus (od četiri) u Maximum Snooker Ligi -MSL nije obilovao većim iznenađenjima, ali zato nije bio nimalo manje zanimljiv pošto je kvaliteta igre, posebno u 1.Ligi bila na zavidnom nivou, a i dramatičnih, uzbudljiv mečeva bilo je napretek.
Već smo više puta pojasnili, ali moramo očito stalno podsjećati da je snooker sport u kojem je razlika u kvaliteti profesionalnih igrača (kojih ima ih cca stotinu u svijetu  i nastupaju u svojim natjecanjima (WSF) te ih gledamo na Eurosportu  i ne čini nam se da je snooker baš tako enormno težak sport kako svi govore -dok se ne proba!) i amaterskih igrača upravo nevjerojatna i sve više sam siguran da profesionalni igrači nisu s naše planete. Kad ih vidite uživo na turniru, onda više ni ne sumnjate.
Pustimo vanzemaljce….moramo konstatirati da se u našem klubu igra jako dobar amaterski snooker što pokazuje da su u 2.ciklusu skoro svi igrači 1.Lige, njih 16, u službenom meču napravili break preko 20+.a njih desetak i “30+ break”, što je više nego odličan prosjek u amaterskom svijetu Europe, a  i safe igra je također bila iznenađujuće visokog nivoa.

DAVID-break 53 -Video

Svi mečevi naših triju Liga su snimljeni i trajno pohranjeni na našem SnookerON serveru.

Kao što smo u uvodu već konstatirali, prvi nositelji su sve tri (3) Lige (svaka Liga ima 16 natjecatelja) vrlo uspješno prolazili kroz prepreke skroz do finala te pobjednici u 1. i 2.Ligi  nisu iznenađenje, osim u 3.Ligi gdje je  Željko Uzelac-Uzy iznenadio sve  pa i samog  sebe te osvojio Ligu u finalu ovog ciklusa protiv prvog favorita Jelovečkog, poznatijeg kao Carlitto, koji je nekim čudom “zalutao” u 3.LigU. Pohvale za vidljivi napredak svakako moramo uputiti prije svega i Hrvoju Janešu i Zlatku Vukoniću.

U 1.Ligi su favoriti, to jest prva četiri nositelja,  vrlo dobrom i sigurno igrom stigli do polufinala, dok su u finalu igrali trenutno i ponajbolji igrači, doista jako dobri snooker igrači Antonijo Bezmalinović i David Lustig koji su finale ostvarili sve samo ne laganim pobjedama, naprotiv – morali su odigrati niz teških i neizvjesnih mečeva, jer svi igrači 1.Lige su u stanju pobijediti i najboljeg igrača pošto je kao što smo već napomenuli ,razina i kvaliteta igrača iz ciklusa u ciklus sve bolja i bolja!
Odmah iza ovoj dvojca nalazi se svakako i Denis Kolar-KUF koji marljivo trenira i silno napreduje te odgovorno prognoziram da će do kraja godine biti najbolji snooker igrač kluba!
Divna vijest je da smo u vrlo kratkom roku dobili i dva izrazito mlada snooker igrača, Luku Stojkovića i Antuna Pukanića (uz već poznatog 14.godišnjeg Jana Biškupa) koji imaju sve predispozicije da postanu apsolutni top igrači najviše klase i obojica su lakoćom “preživjeli” svoj prvi ciklus u 1.Ligi. Rijetko sam imao priliku vidjeti ovako izuzetno talentirane i uzor-sportaše! Krešimir Čudina,Ivan Levar i Dario Miočić  su sve bolji i bolji i uz već provjerene, neuništive i dokazane rutinere, borce ogromnog sportskog duha i nesalomljive volje  koji su kao vino (Vranjanin, Gašparović, Bosnar,Sajko,Cerinski B.,Hojan itd.) čeka nas posebno zanimljiv 3.Ciklus Lige kao i Max Snooker Cup 2023 ujesen ove godine.

Kad je postala činjenica da je Darko Gašparović doista ispao iz prve u drugu Ligu bila je to prava senzacija, no za poznavatelje prilika i nije baš zbog Gašinih problema sa zdravljem koji su izgleda riješeni i Darko je odigrao i “odradio” 2-Ligu u velikom stilu – ubojito, vrhunskom, vrlo rutiniranom igrom  i unatoč cijelom nizu “opasnih” protivnika vraća se u 1.Ligu nakon vrlo lijepog finala (napravio je krasan break 40) frama i s bezbroj  breakova 20+ i 30+ u ostalim mečevima Lige. Danijel Kedić je u finalu imao i relativno laganu meč loptu, ali unatoč odličnoj igri nije uspio osvojiti željeni naslov…..kad bi  samo malo više vremena mogao odvojiti od posla za trening bio bi siguran član 1.Lige, ovako se nakon izbivanja od dva ciklusa, dakle blizu devet mjeseci , s punim pravom vraća u društvo najboljih. Da li će se i zadržati? Bez treninga -neće. Pokazuje se da je 1.Liga jako “negostoljubiva” prema “novacima” i u pravilu ih vraća nazad u 2.Ligu.Ne smijemo zaboraviti začuđujući napredak Ivana Kužea ,Željka Križeka,Milivoja Hudine koji su jako blizu 1.Ligi, te Gorana Belinu,Dominika Ivančića,Gorana Siuca,Zlatka Vukonića …itd…..neka ne zamjere oni koje sam zaboravio.

Svaka pohvala i našim internacionalnim snooker sucima koji nam jako puno znače i pomažu u kvaliteti naših natjecanja : Veliko hvala Dario Miočić i Milivoj Hudina!

Kompletni rezultati :

1. SNOOKER LIGA
2. SNOOKER LIGA
3.SNOOKER LIGA

Nakon 2.ciklusa MSL-a 2023 ranglista još uvijek ne daje potpuno jasnu sliku glede prvih osam (8) mjesta koja ulaze u nagrade. Pobjednik dobiva iz posebnog nagradnog fonda 350.00EUR što je i mali dodatni motiv, iako već četiri godine primjećujemo i konstatiramo da imamo zaista izuzetno članstvo (preko 100 natjecatelja u POOL(64) i SNOOKER (50) to najbolja dokazuju) koje nikad nije ni pitalo a kamoli postavilo  novčane nagrade kao neki imperativ! Mi smo naglašeno sportski klub i tako će i ostati bez obzira na teško egzistiranje i preživljavanje u ovim HR ekonomskim i ostalim turbulencijama. Srećom, postoji Hrvatski biljarski Savez  (ne zaboravljamo ni vrlo aktivni i marljivi Zagrebački biljarski savez)  s naglašeno sposobnim, mudrim, sofisticiranim i sposobnim vodstvom u svim segmentima. Neće ni oni vječno….ili hoće? Vidjeti ćemo …

Ostvarilo se eto i to : David Lustig, mega talent o kojem stalno pišemo “zauzeo” je čelnu poziciju na ama baš svim mogućim ranglistima! 🙂 Upravo nevjerojatna lakoća, osjećaj i pobjednički mentalitet daju mu prednost pred sve samo ne slabom konkurencijom. Naprotiv, konkurencija je takva da se svi čudimo koliko i kako David tako suvereno dominira! Bilo kako bilo : bravo Davide!
Na ranglisti samo  MSL-a 2023, situacija je daleko od izvjesne i prvih deset pozicija su još itekako u “igri”. Bezma je imao malo lošiji start, ali već je krenuo krupnim koracima. Nekoliko rutinera također imaju dobre “karte” i ne pada im na pamet da se ne bore za vrh, a već spomenute mlade “zvijezde” koje su na iznenađenje svih već u Top 10, itekako mogu sve “zakuhati”!

Na službenoj ranglisti po prvi put David je i ovdje  na čelu – da li će se tu održati, vidjeti ćemo…..Krešo Čudina je na svoje i naše čuđenje, iako je sjajan igrač (zbog jako puno posla vrlo malo stigne trenirati) izbio na 4.poziciju jer konstantno skuplja bodove, a malo ih “brani” iz prošle godine i doista je sad tu na rankingu između 4. – 8.mjesta sve vrlo neizvjesno i  nepredvidivo i tako će vjerojatno ostati i do kraja ove sezone….

RANGLISTE kompletne : SLUŽBENA, MSL 2023, te prema procjeni autora teksta NAJBOLJIH 10 igrača u povijesti HR snookera.

I tako ….vrijeme “leti”, sezone se izmjenjuju kao  hladnoća i vrućine koje ih prate u sličnom ritmu, čini nam se da vrijeme sve brže prolazi a budućnost nam je možda i najizvjesnija ikada. Ili je to samo privid??
Bilo kako bilo….zbog vrlo teških ekonomskih uvjeta preživljavanja u našoj domovini, nadamo se da ćemo i u 2024g do(pre)živjeti kraj prvog dijela sezone kao što smo upravo doživjeli te smo zbog našeg izvanrednog i brojnog  članstva ipak optimisti. Da li s razlogom, vrijeme će pokazati.

Posebno veliku zahvalu želimo ovim putem iskazati našim brojnim članovima koji su s nama redovno već 3-4 godine a dolaze nam na sva natjecanja i treninge iz zemljopisno udaljenijih gradova i sredina  – Križevci, Delnice, Brežice, Osijek, Samobor, Zaprešić, Ivanić-Grad, skoro svih dijelova Zagreba itd.. i s kojima smo postali jako dobri, čvrsti prijatelji i čast nam je da su s nama!.


Zlatko Vukonić (na slici), Vlatko Vargić, Željko Kantar osim što su članovi našeg kluba otvorili su prije cca devet mjeseci  i jako lijepi sportski ,amaterski  pool klub “BILJAR KLUB KRIŽEVCI” u Križevcima s kvalitetnim live streamom. Želimo im puno uspjeha i znamo da ćemo nastaviti  lijepu suradnju.

Do Velike Gospe imamo običajnu ljetnu pauzu u snooker natjecanjima koju ćemo ispuniti s posebnim snooker trening programom za poboljšanje tehnike i ostalih elemenata  ili odmorom, a onda 16.8.2023 starta 3.ciklus MSL-a prema već uhodanoj shemi.

Za Vaš Max-Team
Darko Hojan