Arhiva: Interview

Vijesti AktualnoVijesti PoolVijesti SnookerFlash News
Jan Jelenić- aktualni prvak Hrvatske u snookeru – Interview

26. April 2020.by Darko Hojan
Jan Jelenić

Nismo dugo razmišljali kojeg igrača ili osobu iz svijeta biljarskog sporta zamoliti za prvi interview i među brojnim hrvatskim i svjetskim igračima koji su svi ljubazno pristali na našu zamolbu,odabrali smo posebno darovitog,izuzetno kulturnog i krasnog mladića, aktualnog prvaka Hrvatske  u snookeru, 19.godišenjeg Jana Jelenića, našeg dugogodišnjeg člana koji doista uz ogromne  igračke kvalitete i lijepe ljudske osobina ima ono „nešto“ u sebi što krasi samo „rijetke“.Puno mu hvala da je pristao odgovoriti na neka naša pitanja,koja neće biti sva stereotipna i puna fraza od kojih sve nas “boli glava”.
Jan Jelenić je prema našem mišljenju prototip apsolutno vrhunskog sportaša,vrlo talentiran, marljiv u treningu,discipliniran, tih i pristojan što baš i nisu odlike njegove generacije.

Max-Team : Jan,,upoznao sam Te u mojem klubu kada si još bio dijete i sjećam se kao danas da smo svi bili u pozitivnom šoku kada smo vidjeli o kakvom se talentu radi! Prošlo je dosta godina i upravo ulaziš u “najbolje” godine i ukratko,  kako si zadovoljan  dosadašnjom karijerom sada već vrhunskog igrača snookera ?
Jan:  Obzirom na sve uvjete koje sam imao,vrlo sam zadovoljan. Kad govorim o uvjetima, prvo mislim na one jako otežavajuće, a to je na prvom mjestu činjenica da ja živim s roditeljima u Puli gdje sam i započeo igrati snooker i gdje sam u početku imao izrazito teške tehničke uvjete,a najgore od svega – broj snooker igrača je toliko mali ( u biti ni nema igrača) da se moj sparing sveo na trening mečeve samo s  mojim tatom. Od 13,godine, dakle već sedmu godinu putujem autobusom skoro svaki mjesec na turnire Hr snooker lige, a iz Zagreba zajedno s mojim trenerom i mentorom dalje po cijeloj Europi ,pretežno u susjedne zemlje, posebno Austriju, Njemačku,Italiju i Švicarsku. Pošto sam od 15.godine uvijek bio među tri najbolja igrača na službenoj ranglisti Hrvatskih snooker igrača, prema pravilniku ostvario sam pravo i igrao na nekoliko Europskih prvenstva od kojih se posebno sjećam zadnjeg nastupa u Bugarskoj, gdje sam ostvario izvrsne rezultate i u juniorskoj kako i seniorskoj kategoriji,a posebno su mi drage pobjede nad nekoliko igrača iz Velike Britanije koji danas igraju ili su igrali  na profi –touru ( Jackson Page,Aaron Hill, Ross Bullman,Wayne Townsfeld itd..).


Max-Team
: Sada si definitivno na razini i u godinama kada bi trebali doći Tvoji “najbolji” sportski  dani. Koji su Ti ciljevi u narednih 3-5 godina?
Jan: Prošlu godinu sam položio državnu maturu i upisao se na fakultet informatike što mi naravno uzima jako puno vremena i u velikoj sam životnoj dilemi.Za vrhunske rezultate na Europskoj i svjetskoj razini, treba se posvetiti isključivo snookeru i to 24h dnevno – to mi je kristalno jasno i nakon sate i sate razmišljanja i razgovora s mojim roditeljima i mentorom,nisam još donio definitivnu odluku pa u ovom trenutku još si ne mogu postaviti konkretne ciljeve. Nadalje, želim i financijski pomoći roditeljima,noni i nonetu,mojem mentoru  koji su mi jako puno dali i žrtvovali se za mene tako da ću do jeseni morati donijeti konačnu odluku.

Max-Team : Pošto su mi poznate tvoje kvalitete kao igrača i osobe za koje smatram da su posebne i izuzetne te dokazano na  europskoj razini,smatram da bi uz 100% posvećenost snookeru mogao i do „main toura profesionalaca“.Nema osoba iz svijeta Europskog snookera koje nisu čule za tebe i koje te ne poznaju. Koja je tvoja procjena?
Jan : Ući u profesionalni „main tour“ je san svakog snooker igrača pa tako naravno i moj. Svjestan sam da je to obzirom na sve okolnosti u kojima se nalazim,skoro nemoguća misija jer zahtijeva ogromnu logistiku,enormnu pomoć i podršku sa svih strana kakvu imaju neki mladi igrači s kojima sam igrao i igram i koji evo već polako  ulaze na main tour. Da li imam i dovoljno kvalitete za profesionalni snooker? Teško je reći – uz 10 -12h treninga svaki dan i svu logistiku  – možda. U svakom slučaju,sve bi se moralo optimalno poklopiti a onda još i imati sreće.

Max-Team :
Kakvu logističku i ostalu podršku si kao neosporno iznimno daroviti i top perspektivni sportaš imao od sportskih struktura (Saveza,kluba itd) u svojem razvoju? Da li si imao odgovarajućeg trenera i uvjete za adekvatan trening sukladno tom statusu? Enormno važna stručna mentalna i psihička potpora?
Jan :Sve što sam ostvario u snookeru mogu zahvaliti svojem ocu Davoru ,mami Tini,mojoj noni i nonetu te velikim i dragim prijateljima,obitelji Darka Hojana iz Zagreba. Ne zaboravljam ni podršku brojne rodbine i prijatelja iz Pule (Davor Antičić mi je omogućio prve treninge u njegovom klubu,Dean Vorkapić mi je poklonio izuzetno vrijedan profi štap Trevor White itd…neka se ne ljute,ako sam nekog zaboravio. Moj otac je bio i još uvijek je moj prvi trener i kako kaže moj mentor, stvorio je snažnu podlogu i pravu bazu za ispravan  pristup ovom jako teškom sportu.Sate i sate je utrošio vadeći mi kugle i provodio na tisuće sati sa mnom za vrijeme treninga.Zadnje 4-5 godine o mojem snookeru brine i moj mentor što je rezultiralo odličnim rezultatima (od 2015 godine na Grand Prix turnirima samo sam jednom ispao prije polufinala) a prošlo ljeto ,2019  ostvario mi se i san : postao sam službeni prvak Hrvatske u snookeru u vrlo jakoj konkurenciji.Na turnirima u inozemstvu rezultati su bili također iznad očekivanja.

Max-Team :  Da li je moguće od biljarskog sporta normalno egzistirati,to  jest da li se biljarskim sportom može zaraditi dovoljno da mu se potpuno posveti? Top 30 igrača snookera u svijetu  su milijunaši u Eurima?

Jan : Kao što ste rekli, samo main tour igrači mogu vrlo dobro živjeti od snookera i to recimo prvih 70. Najboljih 30 su stvarno milijunaši i ni ne znaju koliko novaca imaju,ali njihovo umijeće i vještina je takva da to nije normalno i ne čudi da postižu takve honorare,to jest zarade.

Max-Team : Prelazimo na ležerniji set pitanja : Koji ti je meč najdraži u karijeri? Koji želiš što prije zaboraviti?
Jan : Najdraži meč u dosadašnjoj karijeri mi je bio u finalu internacionalnog turnira,vrlo jakog WELS OPENA 2019  protiv austrijskog top igrača Thomasa Jansza zato jer smo igrali na vrlo profesionalnoj razini s jako puno odličnih breakova ( 50+ ) te smo se nadmudrivali jako dobrom taktičkom igrom. Posebno mi je bilo drago da sam taj meč na kraju i pobijedio.
Nijedan poraz ne primam niti doživljavam tragično, jer iz svakog učim i donosi mi određenu korist.

Max-Team :
Koje ti je natjecanje ili turnir najdraže i na kojem voliš najviše voliš igrati ? Europsko Prvenstvo, Paul Hunter Classic,Austrija, HSL,..?
Jan : Jedno od vrhunskih i meni najljepših natjecanja se održava u Rankweilu – 3-Kings OPEN, a od najvećih natjecanja pamtim Europska prvenstva na Cipru i u Bugarskoj kad sam igrao s  puno odličnih igrača i postigao najbolje rezultate u karijeri iako sam još bio U -18 igrač.

Max-Team :
Kojeg igrača u svijetu snookera najviše cijeniš i zašto ? Da li ti je neki od njih i uzor? Koji hrvatski snookeraš te kao igrač najviše impresionirao?

Jan : Moj idol i igrač kojeg najviše cijenim u svijetu je naravno, Ronnie O’Sullivan kojeg sam tokom cijele karijere pratio. U Hrvatskoj me najviše impresionirao Saša Novak koji ima odličnu taktičku i napadačku igru i u biti sjajno poznaje sve elemente snooker sporta.

Max-Team : Koliko treniraš dnevno,tjedno i gdje? S kojim štapom(štapovima) igraš i treniraš? Da li trenutno imaš sponzora?
Jan : Dnevno treniram od 2 pa do 4 sata, 6 puta tjedno u  Puli u jednom prostoru u kojem se nalazi jedan snooker stol koji mi je prije nekoliko godina ustupio moj mentor i veliki prijatelj. Igram sa TrevorWhite štapom koji je stvarno posebno dobar i idealno mi odgovara.Nemam još službenih sponzora – financijski dio koji je kao u svakom sportu izuzetno važan, do sada su mi rješavali moji roditelji i cijela bliža i daljnja obitelj te moj trener i mentor.

Max-Team :
Omiljeni Hobi?Sport? Muzika, Klopa? Boja….?
Jan : Hobi mi je rekreacijski trening na otvorenom, puno sportova kojima se bavim  svakodnevno (nogomet, košarka, boks.. itd ).
Od glazbe volim slušati  sve osim “cajki”, najviše volim dobar roštilj 🙂 a najdraža boja mi je zelena…

Max-Team : Jan,
puno Ti hvala! Vrlo rijetki su danas ovakvi 19.godišnjaci i želimo ti da ostaneš ovakav kakav jesi – prije svega naglašeno kulturan, odgovoran, veliki sportaš i čovjek.